Home > internet, Technologie, Webdevelopment > IE9 platform preview

IE9 platform preview

Eén van de meest gebruikte programma’s op de computer is toch wel de webbrowser. Vele computergebruikers hebben standaard 1 of meerdere instanties van browsers open staan voor bijvoorbeeld nieuws, Twitter, een spelletje, enz. Een goede browser, die zich aan de internationale standaarden van W3C houdt is dan ook geen overbodige luxe. Slagen Opera en Firefox hier al behoorlijk goed in, laat Microsoft’s Internet Explorer nog altijd grote steken vallen. Hier moet met de komst van IE9 een einde aan komen. Zouden ze eindelijk het licht gezien hebben?

IE9 is voor een groot deel herschreven. Zo is de renderengine aangepakt en de processing van JavaScript is compleet op de schop gegaan. Doel: standaarden en snelheid. Vooral op gebied van JavaScript is nu al een flinke snelheidswinst geboekt. Dat was ook zeker nodig om de concurrentie bij te kunnen benen, zoals in de grafiek is te zien. IE8 is in deze vergelijking van Sun’s SunSpider JavaScript benchmark tergend langzaam; en dat hebben we als gebruiker kunnen merken. Vele JavaScript gebaseerde web2.0 achtige applicaties zijn erg traag in de huidige versie van de browser.

Verder wil Mircrosoft een einde maken aan het eindeloos voortslepende verschil tussen rendermethoden in verschillende browsers. Concreet betekend dit dat ze zich eindelijk aan de standaarden (willen) gaan houden. Of ze dit helemaal voor elkaar gaan krijgen is natuurlijk nog maar de vraag… Dit zou betekenen dat webdevelopers minder verschillen in weergaves zullen opmerken in verschillende browsers, wat veel workarounds, hacks en extra werk zal schelen.

Laatste belangrijke onderdeel: CSS3. Doordat IE9 CSS3 zal gaan ondersteunen zullen de nieuwe features van CSS3 meer gebruikt gaan worden. Het wordt hierdoor bijvoorbeeld een stuk makkelijker om afgeronde hoeken te tonen, border images te gebruiken of meerdere achtergronden in één element te tonen. Hierdoor is minder JavaScript nodig wat de laadtijd van een website ten goede zal komen.

Op moment van publiceren van dit artikel komt IE9 helaas nog maar tot 55% van de Acid3 test. Hopelijk halen ze de hele test zodra IE9 uitgerold wordt. Om je tot dat moment even zoet te houden heeft MS een Platform Preview uitgebracht welke te downloaden is op http://ie.microsoft.com/testdrive/. Verwacht nog geen complete browser hoor. Het gaat puur om de render engine en JavaScript verwerking. CSS3 is echter nog niet volledig geïmplementeerd in deze versie.

Post to Twitter

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.